уторак, 28. октобар 2014.

Koji su najbolji prirodni izvori c vitamina



C vitamin je, kao
što je poznato, važan za održanje dobrog zdravlja i imunitet organizma. Stručnjaci smatraju da je optimalna dnevna doza c vitamina za odrasle osobe od 60 do 100 mg. Ima i onih koji zagovaraju pomeranje granice dnevne doze do čak 200 mg. Neki ljudi imaju povećane potrebe za c vitaminom. To su pre svega pušači, ali i oni koji su bolesni ili podložni prehladama i virusnim infekcijama.
C vitamin je bolje koristiti iz prirodnih izvora, ako je to moguće. Zašto bi kupovali šumeće tablete u apoteci, kad su na pijaci prirodni izvori c vitamina u voću i povrću.

Voće i povrće

Od voća najbolji izvori c vitamina su šumsko i bobičasto voće, zatim citrusi i ostalo voće. Od divljih šumskih plodova treba istaći šipurak koji je i najbolji, jer ima 500 mg vitamina c na 100 gr, potom slede borovnice, aronija brusnica, šumska i domaća jagoda, malina, kupina.
Kod šipurka je jedini problem kako ga jesti da bi se iskoristio taj potencijal od c vitamina. Kuvanjem i industrijskom preradom c vitamin se gubi, a svež šipurak nije baš idealan za jelo. Međutim, postoji mogućnost da se šipurak osuši i samelje. Kašika praha se razmuti u čaši vode i to je to. Na taj način bi mogle da se iskoriste solidne količine c vitamina.

Нема коментара:

Постави коментар