четвртак, 27. новембар 2014.

Smilje - lijek za kamenac u žuči

Smilje je višegodišnja biljka žutih cvjetova, u narodu odavno poznata kao prirodni lijek za kamen u žuči. Ova zeljasta biljka je rasprostranjena na širem području Mediterana. Biljka je sivo-zelene boje, obrasla dlačicama.
Može da naraste do 40 cm. Voli pjeskovito tlo. Listovi su izduženi. Smilje cvjeta u toku ljeta. Smilje je jedna od najtraženijih ljekovitih biljaka u kozmetičkoj industriji, zato ga mnogi sakupljaju. Eterično ulje smilja je veoma cjenjeno i skupo. Potrebna je velika količina sirovine, da bi se dobilo malo ulja. Latinski naziv je Helichrysum arenarium.
Zbog žutih cvjetova koji lijepo mirišu smilje je od davnina omiljeno cvijeće u narodu. Ovo cvijeće se koristilo za kićenje cura i momaka. Po njemu su se u prošlosti davala imena, pa čak i dan-danas.

Šta sve liječi smilje?
Smilje je omiljeno kao cvijeće, ali je dobro poznata ljekovita biljka. Koristi se za liječenje žuči i izbacivanje kamena iz žuči. Pozitivno djeluje na organe za varenje. U upotrebi je i kao lijek za urinarni trakt. Cvjetne glavice smilja sadrže flavonide, tanine, smole, eterično ulje, organske kiseline, gorke materije itd.
Dobar je lijek za kašalj i bronhitis. Jača organizam. Povoljno utiče i na regulisanje holesterola i snižavanje pritiska. Koristi se u kozmetičkoj industriji zbog svog regenerativnog dejstva. Dobro njeguje i  podmlađuje kožu.
Čaj od smilja za žuč
Čaj za žuč može da se pravi samo od smilja ili da se smilje pomiješa sa drugim ljekovitim biljkama koje imaju slično dejstvo.
3 velike kašike smilja preliti sa ½ litra prokuhane vode. Poklopiti i ostaviti preko noći da odstoji. Ujutro procjediti i piti 3 puta dnevno, prije obroka. Ovaj čaj je dobar i za organe za varenje, organe za mokrenje, za snižavanje pritiska i holesterola, kao i jačanje organizma.

Нема коментара:

Постави коментар